upTIM is the first team of students from TIMISOARA to take part as a complementary team in the Solar Decathlon Europe, the most important competition promoting the use of solar energy in building sustainable housing
Mission
PROMOTE the use of solar energy in a sustainable manner as a solution to the current problems of the housing blocks in Timisoara.
EDUCATE students and the public about the clean-energy design solutions
DEMONSTRATE the comfort and afordability of homes that combine energy-efficient construction and appliances with renewable energy systems
Description
The Solar Decathlon is a competition created in 2001 by the U.S. Department of Energy as a challenge to collegiate teams to design, build, and operate solar-powered houses that are cost-effective, energy-efficient, and attractive.
The first edition was held in 2002 at National Mall in Washington DC. Since then each edition welcomed thousands of visitors to discover the potential of renewable energies.
The first European edition was held in Madrid, Spain in 2010.This was a success that created the grounds for new horizons. The city of Madrid won the organization of SDE 2012 and for the next edition, 2014, France was chosen to host the event.
CINE SUNTEM?-Echipa Uptim, participanta la solar Decathlon 2014
SDE: Solar Decathlon Europe este o competitie internationala dedicata mediului academic prin intermediul careia se promoveaza o atitudine sustenabila in dezvoltarea de locuinte eficiente energetic alimentate cu energie solara. Concursul a fost initiat de catre Departamentul de Energie al guvernului S.U.A. in anul 2002, la acest moment existand 3 competitii dezvoltate in Statele Unite, Europa si Asia.
upTIM – este o echipa formata in cadrul UPT in vederea participarii la editia 2014 a Solar Decathlon care va avea loc la Paris in gradinile palatului Versailles. Echipa multidisciplinara formata din studenti, masteranzi si doctoranzi ai Universitatii Politehnice din Timisoara, si a Universitatii de Vest din Timisoara are ca scop dezvoltarea unui proiect de cercetare integrat, cu aplicatii reale in contextul fondului locativ existent.
CE FACEM?
Optimizam consumul energetic al locuinţelor colective construite între anii 1950 – 1989 printr-o interventie care imbunatateste comfortul interior si asigură o relaţie eficientă cu exteriorul integrand panouri solare şi fotovoltaice.
DE CE ?
tema SD 2014- cea de-a 3-a editie europeana :
cea de-a 3-a editie europeana a Solar Decathlon isi indreapta atentia asupra densificarii si locuirii urbane prin aspecte precum:
•Densitate – in contextul dezvoltarii oraselor se pune accentul pe utilizarea rationala si coerenta a spatiului in raport cu necesitatile urbane a terenului.
•Mobilitate – facilitarea unui acces usor la principalele functiuni ale orasului
•Sobrietate promovarea unui mod rational de producere si utilizare a energiei prin mijloace adaptate la conditiile economice actuale
•Inovaţie – incurajata cercetarea si dezvoltarea de solutii si tehnologii integrate noi.
•Accesibilitate – proiectele si sistemele propuse trebuie sa poata fii implementate la scara larga.
contextul romanesc: In urma procesului accelerat de urbanizare din perioada 1960-1990, orasele roamanesti prezinta un nivel ridicat al densitatii spatiului construit. Pe de alta parte, un element particular acestora si celor din spatiul ex-sovietic este numarul ridicat de cladiri de locuinte ridicate din panouri prefabricate de mari dimensiuni (asa – numitele Kruscevski – mostenire directa a unui discurs sustinut de Nikita Hrusciov in anul 1954 la Conferinta Unionala a Constructorilor). Aceste locuinte prezinta un grad redus de comfort termic datorita proastei izolari termice si a valorilor mari ale transferului termic. Datorita raspandirii lor, aceste locuinte reprezinta unul dintre consumatorii prinicpali de energie
CUM?
intervenim pe fondul construit existent maximizand impactul demersului
prin operarea in cadrul mediului construit existent se asigura un public tinta amplu si un impact ridicat al demersului propus. In contextul economic actual remodelarea cladirilor existente reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea de complexe locative noi deoarece nu doar reduc costurile de exploatare ci, ridica nivelul de calitate si valoarea de piata a acestor locuinte.
introducem sisteme pasive de ventilare
prin implementarea unor sisteme pasive de ventilare a cladirilor se reduce consumul de energie si asiguram un proces continuu de circulare si improspatare a aerului.
intervenim asupra planimetriilor locuintelor existente-
prin extinderea in exterior prin terase si volume suplimentare si prin optimizarea utilizarii spatiului interior prin remodelarea partiului si a modului de mobilare se maximizeaza eficienta spatiului interior, aceasta avand un impact puternic asupra calitatii spatiului si a gradului de satisfacere al utilizatorilor finali.
remodelam fatadele
prin interventia asupra fatadelor nu se realizeaza doar o amvelopare termica, ci se reuseste refacerea si particularizarea imaginii fatadelor, diminuandu-se caracterul repetitiv al acestoraizolam cladirea
marim eficenta de la 40 la 85 % la cheltuielei de incalzire
sisteme de energii regenerabile
atasare de lift la casa scarii
IMPACT
optimizam si reducem consumul de energie
imbunatatim calitatea locuintelor
imbunatatim performantele energetice ale blocurilor
imbunatatim calitatea spatiului ambiant prin remodelarea fatadelor